Direktlänk till inlägg 9 september 2010

Byggnationen kring grisuppfödningen så gott som klar.

Av Torsten - 9 september 2010 09:01

Det är ett tag sedan sist jag har bloggat.

Vårbruk, bevakningen, passningen av grödornas etablering med bevattning, manuell ogräsrensning och växtskydd. Spannmålsskörden är precis avslutad och nu håller vi på att skörda lök och potatis.

Mycket intensivt har det varit kring färdigställandet av byggnaderna, samtidigt som rutinerna kring uppfödningen skall trimmas in. Johan har ansvarat tillsammans med Robert för rekryteringen med seminering av nya djur för att skapa sex grupper med minst 50 dräktiga suggor. Varje grupp skall föda sina grisar samtidigt under en vecka. Detta skall ske var fjärde vecka. Så det gäller att ha kunskap grisens biologi och sexualcykel för att de nya dyra byggytorna skall kunna utnyttjas optimalt. Detta har fungerat hittills mycket bra, trots många unga djur, nya utrymmen, ny teknik.

Personalen har utökats efterhand som antalet djur har ökat. Petra anställdes i december -09 strax innan de första grisningarna skulle börja. Med Petras djurvana har vi anpassat våra rutiner allt bättre till de nya grisnings- och tillväxtboxarna. Tack vare att vi valde skraputgödsling så kan vi använda rikligt med halm för grisarna bästa. Senare anställdes även Simon och Evelina. 

När alla uppfödningsavdelningarna var fyllda krävdes alltmer arbete speciellt med tanke på att vi numera är en avelsbesättning där varje gris skall dokumenteras, märkas, vägas, ekolodas för att bidra till förädlingen av världens bästa yorkshiregris.

Nu är vi ett team som inom sig som skall klara av alla åtgärder i uppfödnngen av ca 7500 grisar per år för avelsändamål. Ett harmoniskt team som skall ge den bästa djuromsorg för att hålla grisarna friska, som då  växer med en optimal mängd foder. Inom sig skall teamet klara av schemalagda jourer, ledighet, semester och eventuell sjukfrånvaro.                    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Torsten - 26 september 2012 18:06

WebLink

Av Torsten - 17 maj 2011 20:32


         

Av Torsten - 13 mars 2010 12:47

I torsdags hade vi vårt 13:e och sista byggmöte med alla entreprenörerna samlade under byggkoordinator Anders Olssons ledning.Det som kvarstår är montering av inredning i slaktsvinsavdelningarna med el, foder, vatten, damm- och tvättutrustning, som p...

Av Torsten - 6 februari 2010 13:40

Efter fruktansvärda snöstormar och jordstormar så fortsätter arbetet enligt tidsplanen. Den första grisningsomgången för tre veckor sedan är avklarad utan större störningar. Endast vissa justeringar med värme och vatten. Den andra avdelningen fylls p...

Av Torsten - 10 januari 2010 12:03

      I mycket kallt väder och även en hel del snö så har den andra längan fått yttertaket på. Snön och nu även jorden som yr i den starka stormen hittar säkert in ändå genom takfoten. Suggstallet är nu så gott som klart förutom personaldele...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards